Aankomende wetswijziging Wdkb per 1 januari 2025

Per 1 januari 2025 verandert de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb). Bij Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb, binnenkort Cdkb) zijn de voorbereidingen in volle gang. Een goed moment om eens op een rij te zetten wat er per 1 januari allemaal verandert.

Het CIBG voert verschillende taken voor de Sdkb uit.

Iedere donor kan aan maximaal 12 moeders doneren

Iedere donor krijgt een donorcode met hieraan 12 zogenoemde moedercodes gekoppeld. Een kliniek reserveert een moedercode als een behandeling gaat starten. Als de behandeling leidt tot een succesvolle zwangerschap, is de moedercode daarna niet meer beschikbaar. Wel kan met diezelfde moedercode, en daarmee dus dezelfde donor, gezinsuitbreiding plaatsvinden. En vrouwelijke partners kunnen dezelfde moedercode gebruiken als de eerste moeder die zwanger is geweest.

Als alle moedercodes gebruikt zijn, mag de donor in Nederland niet meer worden ingezet bij een behandeling. Cdkb heeft alleen zicht op de behandelingen die in een Nederlandse kliniek plaatsvinden. Cdkb heeft dus geen zicht op de behandelingen in het buitenland en op donaties in de privésfeer.

Opvragen hoeveel behandelingen hebben plaatsgevonden

Doordat iedere donor, ook met terugwerkende kracht, een unieke donorcode krijgt, wordt ook duidelijk hoeveel behandelingen er met de betreffende donor zijn geregistreerd. Vanaf 1 januari 2025 is het voor zowel donoren als donorkinderen mogelijk om deze informatie op te vragen.

Informeren bij genetische aandoeningen

In het geval van genetische aandoeningen die bij de donor of het donorkind worden ontdekt, kunnen de artsen van de klinisch genetische afdeling van een ziekenhuis contactgegevens opvragen bij Cdkb om de donor of donorkinderen hierover op de hoogte te stellen. Dit betekent dat u per 1 januari 2025 actief geïnformeerd wordt door de arts wanneer zij een genetische afwijking vaststellen bij een donor of donorkind waarvan het belangrijk is dat u ervan afweet.

Persoonsidentificerende donorgegevens waarbij de behandeling voor 1 juni 2004 heeft plaatsgevonden

Per 1 januari 2025 wijzigt de Wdkb voor donorkinderen die geboren zijn uit een behandeling die voor 1 juni 2004 heeft plaatsgevonden en waarbij geen sprake is van een anonieme donor.

Voor deze groep geldt dat de persoonsidentificerende donorgegevens altijd verstrekt worden tenzij er sprake is van zwaarwegende belangen. Voorheen moest de donor expliciet toestemming geven voor het verstrekken van de persoonsidentificerende gegevens en kon de donor dus ‘nee’ zeggen zonder opgave van reden.

Donoren die bij de kliniek geregistreerd staan als anonieme donor blijven wij benaderen, maar de gegevens worden alleen verstrekt met toestemming van de donor.

Let op! Voor de volgende donorkinderen kan het nuttig zijn om een nieuwe aanvraag in te dienen na 1 januari 2025:

  • U bent geboren uit een behandeling voor 1 juni 2004 en;
  • Uw moeder heeft met de kliniek afgesproken dat er geen anonieme donor betrokken is en;
  • De eerdere aanvraag bij Sdkb is afgewezen omdat de donor geen toestemming geeft voor de verstrekking van de persoonsidentificerende donorgegevens of de donor was al overleden op het moment van de aanvraag.

Voor donorkinderen waarbij de aanvraag is afgewezen omdat er geen gegevens gevonden zijn, en voor donorkinderen waarbij uw moeder met de kliniek heeft afgesproken dat de donor anoniem zou blijven, verandert er niks.

Sdkb wordt Cdkb

Tot slot zijn er nog een aantal institutionele wijzigingen in de aangepaste wet opgenomen:

  1. Sdkb wordt omgevormd van een stichting naar een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan en gaat heten: College donorgegevens kunstmatige bevruchting (Cdkb).
  2. Het bestuur wordt uitgebreid met een donorkind.
  3. De adviescommissie die al bestond, is per 1 januari ook vastgelegd in de wet.
  4. Donorkinderen konden al gegevens opvragen over halfbroers en halfzussen, in de nieuwe wet is dit als taak van Cdkb vastgelegd.