Aanvraag voor erkenning buitenlands diploma ook online mogelijk

De afgelopen periode is er hard gewerkt om het aanvraagproces voor zorgverleners met een buitenlands diploma verder te digitaliseren. Tot nu toe was het voor een groot deel van deze aanvragers nog niet mogelijk om erkenning van hun buitenlandse diploma online aan te vragen. Vanaf half november 2024  kunnen alle zorgverleners met een buitenlands diploma hun aanvraag digitaal indienen.

Voordelen

Het online aanvragen biedt veel voordelen. Zo krijgen deze zorgverleners alleen die vragen te zien die bij hun situatie horen, wordt direct in de aanvraag duidelijk welke bewijsstukken moeten worden aangeleverd en staat er bij elk bewijsstuk uitleg. Ook zien zij na het indienen een overzicht met welke bewijsstukken al zijn aangeleverd en welke nog moeten worden opgestuurd. Verder worden nog niet ingediende aanvragen geruime tijd bewaard. Zo kan een aanvrager wachten met de aanvraag indienen totdat alle stukken compleet zijn. 

Bewijsstukken online of per post aanleveren?

Bij een aanvraag voor erkenning van een buitenlandse moeten diverse documenten (bewijsstukken) worden aangeleverd. Omdat veel van deze documenten op echtheid gecontroleerd moeten worden, moeten deze vaak gewaarmerkt zijn. Als een document een digitaal waarmerk heeft, dan kan een document nu direct bij de online aanvraag worden geüpload. Bij documenten met een waarmerk op papier kan dit niet. Deze moeten altijd per post worden aangeleverd na het indienen van de aanvraag.